Neobyčejný audioknižní zážitek | Králové Clonmelu

Dobrodružství, svižný styl psaní a rozvoj postav? Přesně tím mě vždycky John Flanagan naláká k přečtení (respektive poslechu) dalšího dílu Hraničářova učně. A u osmé knihy s názvem Králové Clonmelu jsem se opět ujistila, že tenhle autor ví, co píše.

Hraničáři v akci
Vzhledem k tomu, že jde o osmý díl série, opět se vyvaruju popisu děje. Stále se ale setkáváme s našimi oblíbenými postavami a především se sborem hraničářů, který tak nějak zachraňuje kohokoli před kýmkoli nejen bojem, ale především chytrostí a úskoky. Ač by se mohlo zdát, že se motiv zloduch-hraničář v akci-řešení omrzí, opak je pravdou. John Flanagan píše skvěle, děj plyne jedna báseň a při poslechu ještě dvakrát tak rychleji. Atmosféru v audioknize totiž (jako u všech předchozích dílů) dokresluje napínavá hudba a skvělý přednes Matouše Rumla v kombinaci s režií a střihem vytváří příběh, jehož poslech nebudete moci přerušit.

Minulost postav
Co mají Králové Clonmelu navíc oproti předchozím Flanaganovým knihám? Víc se vrtáme v osudech a minulosti postav, zvlášť Willova učitele Halta. Protože protagonista Will už dokončil svůj výcvik, sledujeme teď jeho práci v hraničářském sboru, a tak se dostaneme k víc tajemstvím a minulosti ostatních charakterů. Zároveň hlavní hrdina a jeho přátelé dospívají, takže vzniká prostor na rozvoj vztahů - a to mě taky moc baví!

Doporučení musí být
Budu se opakovat, ale tuhle sérii bych prostě nejradši doporučila každému - zvlášť v audioknižní podobě. Člověk se u poslechu skvěle odreaguje, protože jde přece jenom o příběhy pro mladší čtenáře, ale díky akci a zápletkám se rozhodně nenudí. Zároveň mě baví růst spolu s postavami a pochopitelně i poslouchat Matouše Rumla, jehož přednes v kombinaci se skvělou hudbou dělá z audioknihy neobyčejný zážitek.


Název v originále: The Kings of Clonmel
Autorka: John Flanagan
Vydavatel: Audiotéka, Bookmedia
Žánr: fantasy, middle grade
Série: Hraničářův učeň #8
Délka: 12 hodin 21 minut
Posloucháno: v únoru 2022, v češtině
Hodnocení: 4/5*

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete pořídit zde.

Díky za přečtení!
Marky

Komentáře