Konečně chytrá protagonistka! | Legenda - recenze

17289119Název v originále: Legend
Autor: Marie Lu
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, dystopie, sci-fi
Série: Legenda #1
Počet stran: 280
Čteno: 3. srpna 2015

O čem to je?
Přenášíme se do budoucnosti na území bývalých Spojených států, kde se nyní rozprostírá Republika, která neúnavně válčí se svými sousedy. June je zázračné dítě - nejúspěšnější a nejchytřejší z celé Republiky, ovšem Day je naproti tomu nejhledanějším zločincem. Co se stane, když se střetnou dva protipóly jednoho světa? A nestojí náhodou na stejné straně?

Hodnocení
Legendu jsem si chtěla přečíst už dlouho, protože mi vrtalo hlavou, proč je v zahraničí tolik oblíbená a v Česku po ní neštěkne ani pes, i když nízká hodnocení taky nemá. Knížku jsem si koupila a hned přečetla, což se mi vážně často nestává. To už o něčem svědčí, že mi to trvalo jen jeden den a ještě ke všemu se ani nedostala na poličku nepřečtených knih...

Ovšem není to tím, že je Legena napínavá od začátku až do konce. Není. Při čtení jsem se občas smála a občas jsem byla napnutá, ale občas jsem se nudila a nebavilo mě to. Jenže v tom tkví právě pointa - tempo vyprávění se často mění, a tak si každý čtenář najde tu "svou" část, která mu vyhovuje a donutí ho číst dál. 

legend, books, and crying imageFaktor překvapení se u mě jaksi neobjevil - tady spíše objevil, ale ne na tom místě, kde měl. Hlavní zápletka se mi zdála průhledná jako čistě umytá okenní tabule, ale i tak mě Marie Lu dokázala párkrát překvapit vedlejšími zvraty, které jsem skutečně nečekala. 

Konec samotný sice nebyl nijak šokující (v angličtině pro to mají hezké a vystihující slovo "mindblowing"), ale oceňuji ho i tak. Proč? Jednoduše proto, že mě autorka nechala knihu zavřít s čistým svědomím, že jako plnohodnotný příběh to stačí a že nemusím hned bežet do knihkupectví pro další díl. Sdílím názor, že občas je jedna kniha naprosto dostačující a mně Legenda naprosto stačila.

Moc se mi líbilo, jak Marie Lu svůj dystopický svět pojala. Nevyvarovala se sice klišé v rámci příběhu, ale za prostředí si rozhodně zaslouží jedničku. Republika je zajímavá a předevšm pořádně promyšlená a všechny detaily sedí, což se poslední dobou u dystopických světů moc často nevidí.

book, day, and legend imageOba hlavní hrdinové byli skvělí - chytří a vůbec správní... Tohle byla první věta, kterou jsem si po dočtení Legendy napsala a pořád je to nejsilnější dojem, který jsem si odnesla. Pryč s milostnými trojúhelníky a hlavními hrdinkami, co si nedokážou zavázat ani tkaničku a do všeho strkají nos (ne, vůbec nemluvím o Clary)! Marie Lu přichází s opravdovými protagonisty, kteří opravdu něco dělají a nemyslí přitom kolenem, ale hlavou! Třikrát hurá a za tohle přidávám spoustu hvězdiček!

Názor na obálku
Všechny zahraniční kabátky téhle knihy jsou vlastně jen variací na tu původní, která nese hrdě logo Republiky. Je to geniální nápad - přesně tohle si představuji pod anglickým pojmem "fetching cover" (Neměla bych začít psát ty recenze v angličtině?). Nejoriginálnější je bezesporu poslední zpracování, ale mojí nejoblíbenější obálkou se rozhodně stává ta česká.


Legend (Legend, #1)LegendLegend (Legend, #1)אגדה (Legend, #1)

Shrnutí
Legenda je jedna z knih, ke kterým skutečně mám co říct. Přečetla jsem ji v den, kdy jsem ji koupila, a to především kvůli změnám tempa vyprávění, u nichž si každý najde to svoje. Hlavní zápletka je silné kafe pro ty, kdo nemají rádi klišé, ovšem autorka vás dokáže překvapit i jindy a povedlo se jí knihu zakončit tak, že vám to zkrátka bude stačit. Také vám můžu zaručit, že si oblíbíte její originální dystopický svět a za chytré a originální postavy nepřestávám aplaudovat!

Celkové hodnocení: 4,5/5

Marky
P.S. Vím, že jsem právě napsala recenzi na knihu, kterou jsem četla před půl rokem. Vím, že jsem ve skluzu. Ale to nevadí... Jási to pořád pamatuji.

Komentáře

  1. Tuhle sérii mám už celou přečtenou a také jsem z ní byla nadšená. Dokázala mě vtáhnout do děje a nepustit, dokud jsem se nedostala na poslední stranu. Je ale pravda, že u nás ji moc lidí nezná, což je podle mě velká škoda. Pěkná recenze! :)

    http://burrowofthebookworm.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyz jsem ted docetla tvou recenzi, tak si rikam, ze ja sama bych se mela pustit do dalsich dilu. Legenda je jednou z mala knih, jejiz hlavni hrdinka mi nepila svou stupiditou krev. June mela sve mouchy, ale v konecnem byla spravnacka (boze, to zni blbe :D). Day mi naopak pripadal bez jedine chybicky. Zajimalo by me, pokud jsi nejakou nasla. :D Ty ocividne nemusis Clary, ta mne treba nevadila. Taky ze jsem z cele serie precetla zatim 2 dily.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nenašla, u Daye to fakt nešlo... A s Tvým názorem na June souhlasím. Ne, Cary fakt nezvládám - ve třetím je taky docela neschopná a dál jsem se zatím nedočetla :D

      Vymazat
  3. Neštěkne ani pes! Pche! A já o ní vyřvávám do aleluja už od doby, co vyšla! :D
    Já si ji teda zamilovala, byla to jedna z mých prvních dystopií z budoucnosti a prostě dokonalost ♥ Jestli ti tu nepřišla žádná překvapení, těš se na další díly, tam jich je víc než dost :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to se omlouvám, ale já ráda přeháním ;) Teď jsi mě navnadila a mám na další díly vážně náladu :D

      Vymazat
  4. Upřímně jsem na tuhle knihu už málem zapomněla. Pamatuji si, že jsem ji napřed číst nechtěla, pak jsem někde četla recenzi, která mě nalákala, ale zas v tu dobu ji četli všichni, takže jsem ji odmítla číst čistě z principu... teď s odstupem času bych si ji ráda přečetla, ale nemám kdy - respektive mám tunu jiných knih do kterých se chci pustit více a vše číst prostě nestíhám. :( Každopádně i tvoje recenze mě nalákala ke čtení, bohužel už se vidím, že než se ke knize dostanu, tak mezitím přečtu tuny knih a na Legendu zapomenu..:( ... Ale recenze se mi moc líbila, i když já moc nerozuměla těm anglickým slovíčkům..:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvaly a naprosto tě chápu... Mám to tak taky - j příliš "starých" knih, do kterých se člověk nepustí a přitom vlastně nemá důvod.

      Vymazat
  5. Už strašně dlouho přemýšlím, jestli si to přečíst, nebo raději ne. Hodně mě nalákaly ohlasy amerických booktuberů a bloggerů, ale docela mě odrazuje ten věk hlavních hrdinů. Každopádně to asi zkusím, má dobré hodnocení.

    Mimochodem, pěkná recenze. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) V americe je tahle série zkrátka mnohem populárnější ne u nás...

      Vymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.