Cože? To už je polovina roku pryč? | Mid Year Book Freak Out Tag


Cože? To už je polovina roku pryč? Na jednu stranu jsem vyděšená, protože to tak hrozně rychle uteklo, ale na druhou stranu jsem na sebe hrdá. Za posledních šest měsíců jsem totiž přečetla přesně osmdesát knih, což je o dvacet víc, než jsem chtěla a doufala. Ne, že bych závodila sama se sebou, ovšem překonat sebou stanovený cíl vždycky potěší... V tomhle článku bych tedy ráda shrnula první polovinu roku 2018 a vypíchla ty nejlepší knížky, které jsem zatím četla.



1. Nejlepší kniha, kterou jste zatím letos četli
Tady jste určitě čekali spoustu Young Adult bestsellerů, ale za mě zkrátka žádný z nich nemůže překonat Medvědín z pera mého milovaného Fredrika Backmana. Napsala jsem o něm 10 důvodů proč si přečíst, ale dokázala bych jich vymyslet dalších padesát. Tenhle autor umí totiž skvěle zachytit lidi a jejich chování, takže je jedno, o čem příběh vlastně je. Mě ovšem kromě toho zaujalo i téma, které vám ale neprozradím. Ale není to knížka o hokeji.



2. Nejlepší pokračování série, které jste zatím letos četli
Jednoznačně Temná krása, třetí a poslední díl série Falešný polibek od Mary E. Pearson. Tohlebylo zkrátka fenomenální finále (recenze zde) a já naprosto nemám, co bych vytkla. Doufám, že se autorka do tohoto světa ještě vrátí, protože jsem si ho (stejně jako postavy) opravdu zamilovala. Ale i kdyby ne, přečtu si od ní cokoliv dalšího, co napíše.



3. Kniha, která letos vyšla, ale vy jste se k ní ještě nedostali a chcete to napravit
V době, kdy jsem na tenhle článek fotila a přednastavovala ho, protože jsem v létě pryč, jsem si vážně chtěla přečíst Černookou od Aničky Musilové. V současnosti (což je pořád vaše minulost), jsem ji už ale četla a musím říct, že vám ji můžu jedině doporučit. Psychothrillery rozhodně nevyhledávám a  většinou mě nebaví, ale do příběhu Viktorie jsem se vážně zamilovala.



4. Nejočekávanější kniha, která letos ještě vyjde
Nemůžete čekat jakoukoli jinou odpověď než Obsidio od Amie Kaufman a Jaye Kristoffa. Tuhle sérii naprosto miluji a jejího závěrečného dílu se opravdu nemůžu dočkat. Zatím se mi podařilo odolat a nekoupila jsem si ji v originále, aby mi ladily verze v knihovničce, ale jestli nevyjde už brzo, budu to muset porušit. Už vážně potřebuju vědět, co se stane s mými milovanými postavami!


5. Největší zklamání
Tady je odpověď bohužel taky jednoznačná - vůbec se mi nelíbila Krutá krása z pera Rosamund Hodge. O knížku jsem pořádala soutěž na Instagramu, takže už ji nemám a musím tedy použít starší fotku. Jedná se o velmi volný retelling Krásky a zvířete, který se odehrává ve zvláštním světě částečně založeném na řecké mytologii. Zní to skvěle? I mě anotace zaujala, ale čtení o naivních postavách konajících nepochopitelné skutky jsem si už tolik neužívala. 



6. Největší překvapení
Jestli jsem čekala, že dám Podělaným navrch od Becky Albertalli pět z pěti hvězdiček? Rozhodně ne! Ale stalo se to a já ničeho nelituji. Tahle knížka mi dala pocit, že jsem doma - tak moc jsem se našla v hlavní hrdince. Kromě toho vás čeká spousta romantiky, skvělé rodinné vazby a taky tematika LGBT. Prostě si to přečtěte, místo abyste četli o tom, proč si to máte přečíst!



7. Nový oblíbený autor
Neal Shusterman. To jste nečekali, že? Smrtku jsem si opravdu oblíbila a vážně se těším na druhý díl, který u nás nejspíš vyjde na moje narozeniny (a tím samozřejmě nic nenaznačuji!). Smrtka dokazuje, že občas není špatné přečíst si Young Adult knížku z pera mužského autora, protože tenhle příběh byl opravdu brilantní především kvůli stylu psaní. Opravdu doporučuji!



8. Nová postava, do které jste se zamilovali
Letos jsem se díky Klárce konečně dostala ke všemi opěvovanému titulu Eleanor & Park od Rainbow Rowell, takže jsem se samozřejmě zamilovala do Parka. Samozřejmě jsem u téhle knihy brečela. A samozřejmě jsem hodnotila plným počtem hvězd. Překvapuje to ještě vůbec někoho?



9. Nová oblíbená postava
U této odpovědi jsem zpozorovala opravdu silnou konkurenci, ale titul nejoblíbenější postavy posledních šesti měsíců nakonec získala Qole z Lovu stínů od Adrianne Strickland a Michaela Millera (recenze zde). Jde o sci-fi jízdu vesmírem na lodi plné skvělých charakterů. Z nich jsem si nejvíce oblíbila právě kapitánku Qole, která to v životě nemá jednoduché, ale přesto se drží svých hodnot a cílů.



10. Kniha, která vás rozplakala
Jedna želva za druhou. Prostě si to přečtěte, tady je dvacet důvodů a to vám musí stačit. Tuhle knihu zkrátka miluju.



11. Kniha, která ve vás vyvolala pocit štěstí
Tímto vám slavnostně představuji knihu Harry Potter and the Methods od Rationality - fanfikci na Harryho Pottera, kde je Harry a vlastně i většina ostatních postav napůl Havraspár a napůl Zmijozel. Je to vtipné a neuvěřitelně dlouhé a vážně mě to bavilo, protože jsem jako pravý Potterhead podchytila spoustu skrytých narážek na původní sérii.



12. Oblíbená filmová adaptace, kterou jste letos viděli
Přiznávám, že u filmů brečím poměrně často, ale Já, Simon, filmová adaptace knihy Probuzení Simona Spiera z pera Becky Albertalli mě naprosto dostala. Pokud chcete vědět proč, doporučuji přečíst si srovnání knihy a filmu zde. Ale pokud ne, vězte, že tenhel film by vám v žádném případě neměl uniknout.



13. Nejkrásnější kniha, kterou jste si letos pořídili
Na literárním salonu se na mě usmálo štěstí v podobě knihy A smutek utek od Marky Míkové s nádhernými ilustracemi Báry Valecké. Tahle knížka mě dojala a rozplakala a rozesmála zároveň a je to jedno z nejkrásnějších děl pro děti, co se mi dosud dostalo do rukou. Plánuji také samostatný článek s fotkami, kde vám knihu představím podrobněji.



14. Které knihy si do konce roku musíte přečíst?
Původní odpověď zněla hahahahahahah. Ale rozhodla jsem se to vysvětlit srozumitelněji: všechny. Mám doma tolik nepřečtených titulů a vychází tolik novinek a já chci dohnat tolik povinné četby a... Já to všechno potřebuju přečíst. Hned.


Jak by zněly vaše odpovědi na tyto otázky?
A kterou nejlepší knihu jste zatím letos četli?
Marky

Komentáře

  1. Ty jo, osmdesát, to jsi dobrá. :-) Já mám asi 58. Ale na to, že jsem za celý rok chtěla původně přečíst padesát, je to taky docela dobré. :D
    Hmm, nejlepší kniha zatím? Popravdě nevím. Hana byla hodně dobrá. Různé divadelní hry. Fakt nevím. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, i ty jsi dobrá, už jsi překonala vlastní cíl! A na Hanu se chystám během srpna, tak snad se mi bude taky líbit.

      Vymazat
  2. Neskutečný :O mě tenhle rok rychle uběhl, jelikož jsem byla těhotná a před 16ti dny porodila takže mi to uteklo rychle :D ale koukám no, za chvíli čas nakupovat vánoční dárky :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to gratuluju! Snad se i tak nějaký čas na čtení najde ;)

      Vymazat
  3. Coo? 80? Jak? Já dala přesně polovinu, a to jsem měla dojem že nic jiného nedělám! Obrovská gratulace :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hahah čtu v hromadné dopravě no :D Já teda dělám spoustu dalších věcí, ale to ty doufám taky... Děkuji a gratuluji i tobě!

      Vymazat
  4. skvely seznam, a musim souhlasit, Obsidio potrebuji a dost nutne a rychle :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.