Série, kterou budu číst svým dětem | Inheritance

Název v originále: Inheritance
Autor: Christopher Paolini
Vydavatel: Fragment
Žánr: fantasy
Série: Odkaz Dračích jezdců #4
Délka: 31 hodin 5 minut
Posloucháno: v říjnu 2018, v češtině

Anotace: Dlouhé měsíce výcviku a bojů přinesly mnohá vítězství a naději, ale také srdcervoucí ztrátu. A ta nejtěžší bitva Eragona se Safirou přitom teprve čeká: musí se postavit samotnému Galbatorixovi. Aby zvítězili, potřebují být neskutečně silní a odvážní. Pokud to nedokáží oni, neporazí Galbatorixe nikdo. Druhá šance neexistuje. Jezdec a jeho drak došli dál, než se odvážil kdokoli jiný. Ale podaří se jim porazit samotného krále zla a obnovit v Alagaësii spravedlnost? A pokud ano, co budou muset obětovat?

Tuhle recenzi píšu už na několikátý pokus a chce se mi plakat. Nikdy bych nevěřila, že budu tuhle sérii dočítat se slzami v očích a že se do ní tolik zamiluji, když jsem ji ještě před pár lety z nudy odložila... Ale přesně to se stalo!

Nejspíš budu opakovat totéž, co v recenzích na každý z předchozích dílů (Eragon, Eldest, Brisingr), ale nakonec jsem to dotáhla do konce díky výbornému audioknižnímu provedení. Martin Stránský opět předvedl, že dělá čest svému povolání. Jeho hlas mám s postavu Eragona už spojený tak silně, že bych si žádný jiný ani nedokázala představit. Interpret ale dokáže skvěle pracovat i s ženskými hlasy a především se výborně vyžívá v replikách Safiry.


Inheritance ale není husarským kouskem z hlediska poslechového zpracování jen kvůli množství postav nebo jazyků - především se jedná o knihu se širokou cílovou skupinou. Ačkoli autor primárně psal pro mladé čtenáře, série je zařazená do obecné fantasy spíše než do Young Adult či middle grade. A stejně jako není lehké pro tak rozsáhlou skupinu čtenářů psát, není lehké jí ani příběh vyprávět. Martinovi Stránskému se přesto podařilo nasadit tón, u kterého se dospělí necítí dětinsky, ale mladší čtenáři přesto zvládají jeho tempo.

Ovšem i v psaní Christophera Paoliniho jsem zaznamenala opravdu markantní posun. Z hormony zmítaného Eragona se pod jeho klávesnicí stává odvážný a rozumný mladý muž. Spolu s ním se vyvíjí i ostatní postavy a pochopitelně i jejich vztahy. Samotný děj už není tak docela černobílý, jak se jevil na začátku série. Můžete se ovšem samozřejmě opět těšit na dobrodružné výpravy, trénink, bitvy i oslavy. Zkrátka a dobře, všechno se posunulo k lepšímu, ale zároveň zůstalo při starém.

Zopakuji to ještě jednou, kdyby to náhodou někomu uniklo: z odložené knihy v polovině se nakonec stala jedna z mých nejoblíbenějších sérií vůbec. Neříkám to často, ale Paolini se jednoznačně řadí mezi autory, které bych jednou ráda četla svým dětem.

K čemu psát shrnutí? Bylo to dokonalé a já vám tuhle sérii ze srdce doporučuji! Pokud vám čtyři pozitivní recenze nestačí, pak nevím, co bych mohla udělat víc...

Celkové hodnocení: 4,5/5

Děkuji Audiotéce za poskytnutí audioknihy k recenzi, vy si ji můžete poslechnout zde.

Marky

Komentáře

  1. Popravdě, já slyšela názory, že Eragon super, Eldest taky, ale od Brisingra to jde se sérií dračích jezdců z kopce a Inheritanci se snad ani nevyplatí číst. :D Tak nevím. Je pravda, že se mi Eragon líbil, i když byl dost předvídatelný (četla jsem ho v šestnácti :D). K dalším dílům jsem se zatím nedostala, ale chci to napravit. Letos už asi ne, ale třeba příští rok. :D :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím nemůžu souhlasit... Naopak bych řekla, že se autor postupně zlepšuje :) Ano, některé zápletky jsou dost předvídatelné, ale v Inheritance jsem už toho právě moc neuhodla. Doufám, že se k pokračování dostaneš!

      Vymazat
  2. Tuto sérii už mám dlouho přelouskanou a nehorázně se mi líbila. Patří mezi mé oblíbence a tam je docela těžké se dostat. :D Možná jednou udělám rereading.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rereading by nemusel být špatný, u téhle série je pořád co objevovat :)

      Vymazat
  3. eragon je muj nej nej favorit, jedna z mych lasek, na tu nedam dopustit :-D

    OdpovědětVymazat
  4. Zatím jsem četla jen Eragona, jako ekniha asi také nebude špatný, ale mám jej už tak hrozně moc ráda.
    Krásná recenze

    OdpovědětVymazat
  5. Tuhle sérii mám moc ráda a zrovna si dávám re-reading :) Ted mi přijde první díl trochu nevyzrálý, ale stejně už se mi Safira a Eragon zapsali do srdce :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to beru tak, že má působit nevyzrále, přece jen je to série pro mladší čtenáře...

      Vymazat
  6. Celou sérii zbožňuji! Je v ní spousta citátů, které změnily můj pohled na určité věci. Inheritance mě jedním slovem dostala. Těším se až si někdy dám re-reading celé série ♥

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.