Zaslouží si neobjektivní hodnocení. | Hvězdy nad Berlínem

Název v originále: A Berlin Love Song
Autor: Sarah Matthias
Nakladatelství: CooBoo
Žánr: YA, historický román
Série: -
Počet stran: 400
Čteno: 18. - 20. února 2019, v češtině

Max je jako každý německý školák - chodí do Hitlerjugend a jeho největší starostí je čistá uniforma. Když ovšem potká cikánku Lili, která se cítí doma na visuté hrazdě v rodinném cirkuse a vede kočovný život, všechno se změní. Po jejich prvním setkání však dojde k tragédii a nevypadá to, že by se ještě vůbec někdy mohli vidět...

Mraky se roztrhaly a zapadající slunce pozlatilo odumírající listí. Všechno je umyté dočista od letního prachu. I já jsem čistá a nová, zářím jako slunce. Obloha je v jednom ohni. Mé srdce je v jednom ohni. Až doposud jsem nežila. Tenhle den si budu pamatovat po zbytek života.

Knih o období druhé světové války už jsem četla nespočet a jedná se o jedno z mých oblíbených témat (pokud se tedy o takových hrůzách dá říct, že jsem si je oblíbila). Zatím jsem ale nepotkala žádnou beletrii, která by pojednávala o holocaustu Romů. A vzhledem ke všemu, co jsem se dozvěděla ve Hvězdách nad Berlínem, je jasné, že si tohle téma zaslouží mnohem víc pozornosti.


Příběh Maxe a Lily si rozhodně nezaměníte se žádnou klasickou love story. Na jednu stranu je pouto mezi nimi důležité a drží děj pohromadě, ale na druhou nečtete jen o jejich vzájemné lásce a polibcích. Autorka dokázala najít skvělou rovnováhu mezi společným osudem Maxe s Lily a jejich vlastními osudy, které se jejich vztahu netýkají. A to se v knihách, zvláště pak v Young Adult literatuře, vidí opravdu málokdy.

Jak jsem řekla, láska je jistý druh šílenství, a dokud ji člověk nepocítí na vlastní kůži, nikdy nepochopí, čeho jsou zamilovaní schopní.

Musím ovšem přiznat, že i přes všechna pozitiva Hvězdy nad Berlínem nejsou dokonalé. Ačkoli se Sarah Matthias podařilo napsat silný a krásný příběh, který vám pravděpodobně zlomí srdce, ve stylu psaní má zkrátka rezervy. Nemůžu vyloženě nic vytknout - najdete tu skvěle zpracovaný jazykový vhled do romské kultury a spoustu krásných citátů, které odlišují tuhle knihu od ostatních. Stylu psaní však zkrátka něco chybí. Není dokonalý, ani zapamatovatelný, ani nijak originální. Prostě jen sedí ke knize a jejímu tématu, ale kdyby vám někdo přečetl náhodný odstavec, rozhodně okamžitě nepoznáte, z jaké knihy pochází.

Přes veškerou konstruktivní kritiku, kterou jsem se tady snažila sepsat, se však musím přiznat, že většina z těchto aspektů pro mě nehrála velkou roli. Očekávala jsem emotivní příběh z období druhé světové války a ten jsem také dostala. Kromě toho jsem získala i knihu, která mě udržela vzhůru skoro celou noc. A především příběh, který mě nutí odhlédnout od veškerých chyb a nedostatků. 

"No tak, Floriko," říkal Fonso. ""Nenech se lomit."
"Už jsem zlomená," odpovídala. "Nic dalšího už mi zlomit nemůžou."

Protože si to zkrátka a dobře zaslouží. Hvězdy nad Berlínem si zaslouží pozornost, které se jim nedostává. Zaslouží si neobjektivní hodnocení, protože jsou tak krásné, až se vám chce plakat. A rozhodně si zaslouží vysoké hodnocení - takových knih by totiž na světě mělo být mnohem víc.

Celkové hodnocení: 4,5/5

Za recenzní výtisk děkuji společnosti Albatrosmedia, vy si knihu můžete pořídit zde.

Kterou knihu z období druhé světové války byste mi doporučili?
(Pravděpodobně jsem sice už všechny četla, ale třeba se trefíte...)
Marky

Komentáře

  1. To zní moc, moc dobře. Věřím, že pokud na knihu narazím, určítě po ní šáhnu a zkusím ji. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ne, tuhle knihu mě nikdo nedonutí přečíst, protože u obou témat - jak cirkusů, tak druhé světové, vždy brečím jak želva T.T

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím, i když zrovna tobě by se tenhle příběh vážně líbil.

      Vymazat
  3. Ta kniha vypadá skvěle! A hrozně ráda bych si ji přečetla, ale uf... Nevím, jestli na tyhle "těžká" témata mám momentálně náladu.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, ale mít ji doma přece můžeš i tak, ne? :D

      Vymazat
  4. Tuhle knihu si rozhodně přečtu téma 2 sv. mám moc ráda ale musím být na ní připravená, kdysi jsem to četla furt ale musela jsem si dát pauzu.

    Plus téma o cirkusech je taky málo.

    ALL ABOUT CANDYS LIFE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozumím a souhlasím - až budeš mít náladu, určitě si ji přečti.

      Vymazat
  5. Hvězdy nad Berlínem už mám zarezervované v knihovně, chci je číst v rámci výzvy na Databázi knih. Protože Berlín. ♥

    OdpovědětVymazat
  6. Naprosto jsem této knize propadla! Jsem moc ráda, že se ti taky líbila :-) Tato kniha si rozhodně zaslouží pozornost. Knih z druhé světové války je hodně, sama přemýšlím, jakou bych ti doporučila. Možná se spíš zeptám, zda jsi četla třeba Chlapce v pruhovaném pyžamu, nebo Osvětimskou knihovnu? Sama o nich uvažuji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvůj názor už samozřejmě znám a jsem moc ráda, že se shodneme :) Ani jeden z tvých návrhů jsem nečetla, ale ráda bych se k nim brzy dostala...

      Vymazat
  7. Já knihy s touto tématikou nevyhledávám. Děsí mě jejich realičnost. Je to vůbec slovo? Asi ne. Mám ráda fantasy, protože tyto příběhy nejsou skutečné. Ale recenze je moc hezká :)

    OdpovědětVymazat
  8. Hvězdy nad Berlínem jsem dostala k Vánocům, a dosud jsem se k nim nedostala. Jsem fakt ostuda. :D Ale poté, co jsem zjistila, že se jedná o příběh z druhé světové války, jsem začala pochybovat. Nemusím tohle období, stačila mi Hana a V šedých tónech, ale podle tvé recenze by to nemuselo být špatné, tak když už ji mám doma? :D Zkusím tomu dát šanci a uvidíme. Ale obálku to má fakt nádhernou, ta se jako nezapře. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budu ráda za každý komentář, připomínku, nápad... Pokud byste mě chtěli kontaktovat osobně, můžete použít můj mail marky48dsp@gmail.com. Předem díky za jakoukoli odezvu.